Saturday, 20 July 2019

Bangkok

Ammal terus lompat cerita pasal Bangkok la ye.
Setakat Langkawi tu, tak ada apa pun.
Cuma kalau nak makan seafood yg super murah, Ammal suggest, pie la Restoran Nelayan di Bukit Malut. Tu je la yg Ammal boleh share.
Untuk kereta sewa, actually ada incident. Tapi dah jadi kes polis, so biar polis siasat.
Sampai mana nak buat jahat pun. Kalau lepas kat dunia, akhirat nanti nak lari mana?

Dah, jom cerita pasal Bangkok!
Ammal ke Bangkok dari 16-19 Februari 2019.
Plan nak pergi dah banyak kali. Asyik tengok kengkawan share JJCM diorang kat sana, rasa meleleh-leleh air liur Ammal.
Konon nak gegurls trip, tapi tak de sapa yg nak.
Entah dah berapa kali terlepas tiket murah.
Akhirnya, Ammal ajak husband. Anak2 pun dah besar, jadi rasanya dah sampai masa untuk ibu ayah diorang ni pergi honeymoon untuk kali ke 2... hihihi
Elok pulak pagi 24 Jun 2018, Ammal dapat offer return ticket MAS RM357 seorang.
Terus laju je tangan ni click, click, click... dan 'ter'beli la dua tiket ke sana.
Padahal masa tu dah tau, Mac & April dah ada trip lain.
Memang tak pikir panjang dah. Yang penting, Ammal KENA ke Bangkok! hahaha

Flight Ammal pukul 2.55 petang. Jadinya dalam pukul 10 pagi Ammal dah bertolak dari rumah.
Baru je 10 minit tinggalkan rumah, tetiba husband Ammal cakap... "Rasa lain pulak nak travel anak2 tak ikut!"
Korang rasa apa respon Ammal?
Ammal gelak besar you! Iye la. Kitorang tak pernah buat holiday trip berdua tanpa anak2.
At least Ammal selalu la jugak buat gegurls trip. Husband Ammal ni kira 1st time la dia pie holiday gini. Kalau kena kerja outstation tu lain feel dia kot... hihihi.

Flight dari KL landing tepat ikut masa di Bangkok. Tapi immigration tersangat la ramai orang.
Lepas je immigration, Ammal terus cari kaunter Klook untuk redeem Rabbit Card.
Settle Rabbit Card, pergi beli sim card pulak.
Dari bacaan, diorang recommend sim card AIS
Dari airport nak ke bandar, kitorang decide untuk naik skytrain je.
Tapi ya Rabbi! Penuhnya!
Tinggal lagi 2 stesyen, baru Ammal dapat duduk. Penat giler!

Bangkok ni, disebabkan tak pernah sampai, Ammal cuma harapkan info dari kawan2.
Setakat nak ke Bangkok, malas pulak rasanya nak beli buku travel.
Selain kawan2, Ammal tanya jugak la dengan boyfren kesayangan Ammal; si Mr. Google.
Nak cari hotel pun jenuh jugak haritu. Memandangkan pengalaman penat turun naik tangga di NYC masih segar, Ammal decide utk pilih hotel yg paling deeeekat dengan station BTS.
Setelah puas kaji Google map, akhirnya Ammal pilih Hotel Mercure Bangkok Siam yang cuma perlu berjalan 1 minit je dari stesyen National Stadium.

Masa check in, receptionist bagitau ada power trip.
Jadinya Ammal dipindahkan ke hotel sebelah; Ibis Bangkok Siam.
Disebabkan masalah power trip dan kena pindah hotel ni, dia kata, esok bila masuk Mercure, bilik akan di upgrade. Yahoo!

Pilihan lokasi hotel sangat tepat. Memang enjoy duduk situ.
Walaupun 1st night kena duduk hotel lain, tapi kira oka la... dapat merasa 2 hotel kan?!
Both hotel tu dekat dengan MBK shopping mall.
Dalam MBK tu banyak sangat kedai makan halal.
Korang rasa apa perasaan Ammal? Hahaha... heaven weh!

1st night selepas check in tu, niatnya nak makan di Yana.
Tapi pusing pusing, tak jumpa!
Perut dah berkeroncong lapar.
Akhirnya kitorang pilih untuk makan di SiamYork Lor Restaurant.
Ammal ambik 1 tray seafoods. Makan dengan bun.
Sedap tak tau nak cakap camana la... hahaha  

Seafoods yg tak ingat nama

Antara menu Siam York Lor

Destinasi pertama selepas perut kenyang ialah ke Talad Neon Night Market.
Boleh tahan jauh jugak nak berjalan dari stesyen BTS.
Ada la nampak sotong bakar. Macam sedap. Harga pun murah.
Tapi kat sebelah dia ada jual oink oink.
Memang idok ler enche boyfren Ammal tu bagi beli... hahaha.
Cari punya cari, tak ada jugak sotong bakar yg 'sedap di mata. Makanya terus menapak ke stesyen utk balik hotel.
Habis pusing ronda satu night market, yang dibeli cuma jajan... huhuhu

Talad Neon Night Market

Pelbagai seafood yg menggoda

Sotong bakar

Ammal ni sebenarnya allergy dengan udang galah.
Sampai je hotel, kelam kabut makan ubat.
Tapiii... tetap la berulang ke toilet. Dengan loyanya... sebaik tak bengkak2 badan.
Ubat tu cuma mampu mengurangkan bukan menghilangkan allergy Ammal... huhuhu 
  
Free breakfast
  
Esoknya, lepas breafast, terus ke Chatuchak Weekend Market.
Pada pandangan Ammal, Chatuchak ni lebih kurang Thai Fair kat Msia ni je barang2 yg dijual kat situ.
Cuaca kusss semangat panas.
Pasarnya pulak punya la panjang berlingkar dgn atap zink.
Korang rasa Ammal mampu bertahan?
Memang idok ler. Tak sampai setengah jam kot Ammal jalan kat situ.

Chatuchak Market

Niat nak ke Bangkok ni selain JJCM, Ammal nak carik kain & lace.
Tailor Ammal kata, lace kat Bangkok lawa2.
Jadinya masukkan la dalam iti untuk pergi India Emporium, Pahurat, Sampeng lane & few other places.
Dari Chatuchak, kitorang ambik MRT di Mo chit dan turun di stesyen terakhir Hua Lamphong.
Saja nak merasa MRT deme.
Sampai di stesyen, panggil Grab untuk ke Old Siam.
Pusing satu mall, tak jumpa kain yang berkenan.
Pilihan tak banyak pun.
Elok pulak ada food fair kat dalam tu.
Ammal try Khanom Buang = Thai Crispy Pancake.
Manisnyaaaa... manis tahap potong kaki! huhuhu
Dari Old Siam ke China World. China World ke Phahurat.
Dari Phahurat ke India Emporium. Tapi akhirnya tak beli apa pun.
Kain2 & lacenya boleh tahan mahal.
Dan kedai2nya berterabur bukan tertumpu pada satu tempat macam Pasar Baru Bandung.
Dah penat menapak, berpusing cari kain, kitorang tahan teksi & terus balik hotel.
Driver teksinya lelaki muda. Kuss semangat hemsemnyer!
Udah seghoper rupa Kim Hyun Joong.
Peminat k-drama sure kenal pelakon ni. Udah mata Ammal umpama tak berkedip dok tengok dia...
Padahal husband kat sebelah ni! Hahaha... jangan tiru perangai Ammal yg satu ni!
 
Sampai hotel, dua2 tergolek tidur kepenatan.
Kononnya malam tu lepas dinner nak ke Asiatique. So gerak awal sikit nak mencari Yana sampai jumpa.
Pusing punya pusing, jumpa jugak.
Senang aje nak cari sebenarnya. Tapi semalam sebab dah lapor sesangat, tu yg tak larat nak explore.
 
Yana Restaurant
 
Kitorang order nasi, ayam garlic, green curry, Thai tea & red ruby (yg ni je tak sedap).
Sedap sangat. Sampai licin la mangkuk green curry tu Ammal hirup!
Dan dia punya kenyang, terus cancel nak ke Asiatique.
Tapi dalam kenyang, tetap membungkus pulut mangga bawak balik hotel
Owh.. bukan setakat pulut mangga, Thai tea & buah kundang jugak... hahaha 

Royal Thai Naval Academy

Esoknya, tak ada plan apa pun.
Jadi kitorang decide nak jenjalan naik BTS sampai 4 stesyen terakhir sebelum Kheha.
Bapak jauh rail BTS ni ye. Bagus betul planning diorang!

  
Emquartier open air garden

Dah habis pusing BTS, kitorang explore Emquatier Mall.
Dari bacaan katanya dalam Emquartier ni ada taman & air terjun.
 
 
Dan Pierre Herme pun ada kat situ. Dapat la Ammal lepas rindu dengan macaron dia yang sedap tu.
Favourite Ammal sudah semestinya Ispahan. Belasah beli 4 biji. Tapi campur dengan perisa lain jugak la.
Puas pusing Emquartier, kitorang ronda mall Terminal 21.
Kemudiannya pergi massage dan lunch di Restoran 'FF' (pandai2 la teka).
Review kat Google, berdegang degung kata sedap.
Tapi.. alahaiii... murah memang la murah. Portion pun banyak.
Yang dok bagi review kata sedap tu, Ammal rasa lidah diorang dah hilang deria rasa kot.
Tak pun sebab terlampau penat berjalan, apa yg dapat makan masa tu, semua sedap! 
Frust sangat Ammal rasa.
Dah la hati sebal, boleh pulak Herme macaron, tertinggal kat restoran tu!
Ammal sedar pun masa dah sampai Siam Discovery. Sedih tau!
Sedih punya pasal, Ammal belasah beli 'snack' pulut mangga (snack ko panggil pulut mangga tu kak? hahaha), & mango smoothies dan terus balik hotel.
 
 
 
Malamnya kitorang decide nak dinner kat food court MBK tingkat 5. Ambik nasi beriani, siakap goreng & sotong bakar. Licin! Gambor segan nak tepek! HAHAHA


Sebelum balik, singgah di SiamYork Lor beli steam bun pulak.
Memang JJCM sungguh Ammal di Bangkok ni.

Last day di Bangkok, pagi2 lagi Ammal repeat ke Emquartier nak tapau bawak balik Piere Herme.
Pastu ke MBK beli buah kundang, mangga & pulut mangga untuk dibawa balik jugak.
Mentang2 Bangkok tu dekatkan. Segala macam mak nenek makanan nak dibawa balik
Our last lunch, Yana tetap jadi pilihan.
Ammal siap tapau lauk favourite anak2, ayam gajus lagi nak bawak balik KL!
Dari hotel, Ammal panggil Grab untuk ke airport.
Tak boleh naik sky train sebab beg dah berat.


Nampak tu betapa ramainya umat manusia!
 
Suvarnabhumi Airport terlalu pack dengan manusia!
Nasib baik flight on time. Kalau tak mau migraine Ammal.
Dalam flight makan lagi! Hahaha

Sebahagian hasil shoppingan makanan

So, seronok ke tak Bangkok?
Untuk JJCM memang superb!
Untuk shopping, pada Ammal memang tak ada apa yg Ammal berkenan KECUALI makanan & bahan masak diorang.
Yang pasti, ada je tiket murah ke Bangkok, Ammal pasti akan terbang lagi!


Annyeong!

Sunday, 30 June 2019

Travel, again?!

My last entry was on 31 March 2019.
BAPAK lama weh!
Entry JJCM, entry travel, bertapuk-tapuk tak buat satu hape pun!
Ammal busy sesangat. Chet! Balik2 alasan sama.
Tapi siyes arr.. tak tipu.
Tu kat bawah tu... cer tengok!
Berderet-deret iti travel.
Sejak balik dari US, selang minggu Ammal travel sesaja.

 
 
 
In January, we got family trip to Langkawi.
Nak kena arrange & handle lebih kurang 20+ orang family member.
In February, we went for 'honeymoon' trip to Bangkok.
Then Ammal got Gegurls trip in March to KB.
Last trip Ammal, was on 14-17 April to Bukit Tinggi, Indonesia.
Dan buat masa ni Ammal berehat... but not totally rehat, coz I've got another 3 overseas trips waiting and at the same time planning for another big one, Insya-Allah.
I got no free time. Been busy planning, searching and budgeting most of the time.
Baru ingat nak relax, eh, bukan relax tapi concentrate kat 3 trips yg dah confirm tu, tup-tup last Friday, we got another travel offer. Tak discuss pun lagi sebab selain dari 3 overseas trip tu, Ammal ada 2 domestic trip nak kena tengok jugak.
Non-stop! Udah seghoper kerja travel agent kan?! hahaha
 
Actually, bulan April haritu, kitorang dah let go 5 star hotel punya offer.
Bukan saja2 nak let go. Tapi setelah ditimbang-tara harga flight ticket dan cuaca panas, kitorang decide untuk lupakan aje.
Ammal tak tahan panas. Nanti migraine datang, buang duit jer kalau duduk terperuk dalam hotel.
Memang la hotel mahal. Tapi nak la keluar berjalan jugakkan?
 
So memandangkan ke'busy'an tahap gaban Ammal, Ammal cuba update yg mana sempat la ye.
At least tepek gambar kedai makan & cerita serba sedikit untuk bagi idea you all buat JJCM jugak.
Insya-Allah...
 
 
Annyeong!
 
 
 

Sunday, 31 March 2019

Stiq

Hi you all!
Ammal ni sebenarnya nak kena buat e-filing.
Tapi tetiba teringat.
Ya, Allah! Lamanya tak update blog.
Lepas balik bercuti bulan Disember tahun lepas, memang jadual penuh sungguh.
Dengan kerja, dengan travel.
Bulan Januari, Ammal bawak family sebelah husband bercuti ke Langkawi.
Rehat kejap a few weeks, pertengahan Februari, Ammal terbang ke Bangkok pulak dengan husband.
Yang ni memang betul2 honeymoon. Nanti la Ammal buat entry satu ye, Insya-Allah.
Dan baru beberapa minggu lepas, Ammal repeat ke KB untuk JJSCM = Jalan Jalan Shopping Cari Makan... hahaha...
Term JJSCM ni kawan Ammal yang bagi. Dia kata, konon nak JJCM, tapi shopping yang lebih.

Ok, alang2 dah teringat kat blog, meh Ammal share satu kedai makan favourite Ammal sekarang ni.
Sebenarnya Ammal macam cuak sket nak share pasal kedai makan.
Sebab bila Ammal share, tak lama lepas tu, kedai tu mesti tutup.
Ada sikittt rasa bersalah kat pembaca & tuan kedai.
Tak pe la ye. Kita share je la... makanan sedap, rugi tak share ngan kawan2.

Kedai makan ni, namanya Stiq.
Letaknya di Wangsa Maju, seksyen 2, bersebelahan dengan Burger Kaw Kaw
Ni Ammal share locationnya
https://goo.gl/maps/4UKeumB6kV42
Harga makanannya semua, Insya-Allah mampu bayar.
Rasanya? Fuhhh kalah TGIF, Tony Romas semua tu.
Daging lembut, portion besar.
Pilihan je yg tak sebanyak kat restoran2 besar tu.
Selain steak, diorang ada jual pasta jugak.
Pasta pun sedap youuu...
Yang kureng sedap cuma ayam la pada Ammal
Sekarang ni, paling tak, sebulan sekali mesti Ammal & keluarga makan kat sini.
Puas hati.
Lokasi kedai je la yang tak cantiknya.
Ye la.. macam warung biasa je. Tepi jalan, tepi longkang pulak tu... hahaha
Tapi elok jer bersih.
Korang layan je la gambar2 Ammal tepek kat bawah tu ye.
Gambar2 tu ada yg hari berlainan

Bone rib favourite anak Ammal

Bone rib again

Anddd another bone ribs

Creamy carbonara

Beef stiq
 
Ni menu & harga
 
Betul2 sebelah kedai Stiq ni ada abang jual chicken wings tau.
Chicken wings tu pun sedappp...
Rupa macam yg selalu jual kat tepi jalan, kat pasar malam semua tu.
Tapi rasa superb beb!
Kalau tak nak chicken wings, ada isi ayam ala2 sate jugak.
Chilly dips dia pun sedap berasap.



Ada masa, pie la try.
Memang Ammal recommend sangat2
Ok, till next entry yang entah bila... hihihi


Annyeong!

Sunday, 27 January 2019

Atlantic City

Hujan rintik saja pada awalnya
 
Dan akhirnya semakin lebat
 
Jumaat 21 Disember 2018 seawal pagi dah bersiap, final packing, bersihkan rumah, habiskan apa2 makanan yang boleh dihabiskan...
9.30 tepat terus check out dan mulakan perjalanan untuk ke Atlantic City.
Ikut pengiraan Google Map, perjalanan akan mengambil masa 6 jam setengah.
Tapi seperti biasa.. setiap kali nak meninggalkan mana2 tempat yang Ammal rasa sayang & suka sangat, hari akan hujan.
Ye! Hujan sepanjang-panjang perjalanan.

New Haven Islamic Center
 
 

Kami berhenti untuk solat Jumaat di New Haven Islamic Center, Connecticut.
Hujan selebat-lebatnya, terpaksa diredah.
Lepas solat, kami pie cari kebab kat restoran sebelah masjid.
Dan kemudian singgah sekejap kat Walmart sebab anak Ammal nak carik toys yang tak jumpa2 sejak sampai sampai di US ni.
Anak punya pasal kan, redah hujan pun seorang ibu tu sanggup...
Tapi memang tak ada rezeki, toys tu tetap tak ada.
Hi demand kat US masa Christmas katanya.

Fantasea Resort Atlantic City

Perjalanan diteruskan... dengan hujan lebat, berganti kabus tebal.
Bila bukak tingkap kereta... Laaa... SEBIJIK macam kat Msia.
Tak ada rasa angin winter langsung! Patut la berkabus.
Pertembungan suhu panas & sejuk... jadi la suam2 gitu.
Selepas 12 jam lebih, akhirnya kami sampai di Fantasea Resort Atlantic City.
12 jam weh! Memang pecah rekod sungguh!
Sakit & lenguh badan tok sah dok cakap la.
Udah macam terbang ke Europe lamanya.



 
Bilik yg menjadi pilihan kali ni cuma studio.
Ada satu katil queen size, sofa bed, 1 bathroom & mini kitchen.
Ok la... muat2 family Ammal. Sempit sangat tidak.
Luas sangat pun tidak.
Dan hotel tetap berhadapan dengan laut, di tingkat 21.
Dengar bunyi laut malam2, memang agak scary..hihi

 
Esoknya 22 Disember 2019, kitorang ke Six Flag Great Adventure
1 jam 20 minit perjalanan dari hotel.
Musim winter, theme park kat sini cuma bukak separuh hari.
Tak macam di Florida dimana musim winternya tak sesejuk utara US, theme park bukak dari pagi sampai malam.
Asalnya Ammal tak nak join & tak nak pergi. Ye la... dah ada slip disc, mana la boleh naik roller coaster cam dulu dah. Stress je tengok org naik nanti.
Tapi husband Ammal ajak jugak. Dia kata, dia belanja.
Wokay la. Ahkak fasrahhh... huhuhu
Jadinya, most of the time, I would take pictures & jadi pengawas for the bags :p
Ada la 2-3 rides je yg Ammal naik.



Esoknya, Ahad 23 Disember 2018, kitorang ke Philadelphia untuk naik One Liberty Observation Deck.
Tiket semua seperti biasa, dah beli online siap2 dari M'sia.
Jarak perjalanan 1 jam 10 minit.
Toll booth boleh tahan gak banyaknya... fensannn.. hahaha
Spent masa lebih dari 1 jam kat observation deck ni.



View dari atas
 
 
 
Antara punca duduk lama kat atas ni, sebab ni... diorang letak satu folder "How to speak Philadelphian"
Memang kelakar bila kita cuba ikut slang diorang.
One of my favourite things to do kalau pergi travel is this la... learn how to speak like the locals.
Belajar slang diorang. Ala.. macam kat Msia la. Orang Perak dengan loghat Perak, Kelantan dengan kecek Kelantannya...
Lepas tu, memang buat lawak je la dengan husband.
Lagi kelakar, bila tertukar slang tempat lain... hahaha


Turun dari observation deck, baru tersedar dah terlebih masa dari yang kitorang plan nak parking kereta.
Rate parking mencekik ya amat. Plan asal nak satu jam je. Tapi dah ralit kat atas, pasrah je ler.
Ammal dok carik gambar rate parking, tak jumpa la pulak.
Alang2 dah lebih masa, terus carik makan & pusing2 kat winter market.
Ada tempat skating. Tapi bila tengok ramai orang, anak2 terus tak nak.

 
 
Beberapa hari sebelum balik, masa Ammal banyak dihabiskan dekat tempat shopping.
Ye la. Nak datang lagi tak tau bila. Jadi beli la stock baju anak, cadar, alas meja.
Segala macam benda la. Kalau la duit berkepuk, mau Ammal sewa kontena kot... hahaha
Walaupun exchange rate dah tinggi dari dulu, tapi Alhamdullillah, masih mampu membeli dan berbelanja.
Masih banyak barang dengan harga mampu milik di US ni.
Antaranya t-shirt Adidas dengan harga USD3.46 which is lebih kurang RM15.
Mana nak dapat harga tu kat KL atau London :p

28 Disember, kitorang check out dari Fantasea Resort.
Dannn... cuba teka apa jadi?
Yaaa.. hari hujan. Ammal tak de la suka Atlantic City ni macam Cape Cod, San Diego & few other places kat US ni.
Atlantic City ni ala2 Vegas. Nothing much to do.
Laut dan pantai pun bahaya untuk bermain2.
 
Kitorang check in di Days Inn and Suites Cherry Hill untuk semalam untuk dekat sikit dengan airport PHL.
Hotel yg betul2 berdekatan dengan airport semuanya harga mencekik.
Jadi pasrah la ambik Days Inn ni yg ala2 motel jugak.
Tapi lagi besar dari Americas Value Inn di Woodbury sebelum ni.
Hujan berterusan sehingga pagi hari kitorang nak balik.
Alhamdulillah, masa tengahari hujan berhenti.

Selepas check out, sebelum ke airport, singgah lagi di Walmart utk last shopping.
Ammal beli serbuk hot choc satu kotak... hahaha
Selepas solat Dzuhur, terus drive ke airport.
Hati pun start la sahdu sahdan... Gitu ler Ammal tiap kali nak balik travel.



View Philly masa nak ke airport

Quiet Room di PHL
 
Airport Philadelphia ada menyediakan Quiet Room. Lengkap dengan tempat berwuduk dan sejadah. Terbaikk!!
Jadi tak yah pening2 nak fikir, nak solat kat mana.
 
Flight balik Ammal 19:55 - 16:25 (+1) PHL - DOH by QR728 dengan duration selama 12 jam 30 minit.
Stop di Doha dalam 3 jam.
Dan flight berikutnya 19:30 - 08:05 (+1) DOH - KUL QR844 dengan duration selama 7 jam 40 minit.
Kitorang sampai di  KLIA tepat2 pukul 7:50 pagi.
Urusan immigration & kastam, Alhamdulillah, semuanya lancar.
Makanya berakhir la sudah travel Ammal untuk kali ni.
Jumlah hari Ammal meninggalkan Msia ialah 27 hari... tak sampai sebulan la ek?
Hihihi...
 
 
Annyeong!