Sunday, 27 January 2019

Atlantic City

Hujan rintik saja pada awalnya
 
Dan akhirnya semakin lebat
 
Jumaat 21 Disember 2018 seawal pagi dah bersiap, final packing, bersihkan rumah, habiskan apa2 makanan yang boleh dihabiskan...
9.30 tepat terus check out dan mulakan perjalanan untuk ke Atlantic City.
Ikut pengiraan Google Map, perjalanan akan mengambil masa 6 jam setengah.
Tapi seperti biasa.. setiap kali nak meninggalkan mana2 tempat yang Ammal rasa sayang & suka sangat, hari akan hujan.
Ye! Hujan sepanjang-panjang perjalanan.

New Haven Islamic Center
 
 

Kami berhenti untuk solat Jumaat di New Haven Islamic Center, Connecticut.
Hujan selebat-lebatnya, terpaksa diredah.
Lepas solat, kami pie cari kebab kat restoran sebelah masjid.
Dan kemudian singgah sekejap kat Walmart sebab anak Ammal nak carik toys yang tak jumpa2 sejak sampai sampai di US ni.
Anak punya pasal kan, redah hujan pun seorang ibu tu sanggup...
Tapi memang tak ada rezeki, toys tu tetap tak ada.
Hi demand kat US masa Christmas katanya.

Fantasea Resort Atlantic City

Perjalanan diteruskan... dengan hujan lebat, berganti kabus tebal.
Bila bukak tingkap kereta... Laaa... SEBIJIK macam kat Msia.
Tak ada rasa angin winter langsung! Patut la berkabus.
Pertembungan suhu panas & sejuk... jadi la suam2 gitu.
Selepas 12 jam lebih, akhirnya kami sampai di Fantasea Resort Atlantic City.
12 jam weh! Memang pecah rekod sungguh!
Sakit & lenguh badan tok sah dok cakap la.
Udah macam terbang ke Europe lamanya.



 
Bilik yg menjadi pilihan kali ni cuma studio.
Ada satu katil queen size, sofa bed, 1 bathroom & mini kitchen.
Ok la... muat2 family Ammal. Sempit sangat tidak.
Luas sangat pun tidak.
Dan hotel tetap berhadapan dengan laut, di tingkat 21.
Dengar bunyi laut malam2, memang agak scary..hihi

 
Esoknya 22 Disember 2019, kitorang ke Six Flag Great Adventure
1 jam 20 minit perjalanan dari hotel.
Musim winter, theme park kat sini cuma bukak separuh hari.
Tak macam di Florida dimana musim winternya tak sesejuk utara US, theme park bukak dari pagi sampai malam.
Asalnya Ammal tak nak join & tak nak pergi. Ye la... dah ada slip disc, mana la boleh naik roller coaster cam dulu dah. Stress je tengok org naik nanti.
Tapi husband Ammal ajak jugak. Dia kata, dia belanja.
Wokay la. Ahkak fasrahhh... huhuhu
Jadinya, most of the time, I would take pictures & jadi pengawas for the bags :p
Ada la 2-3 rides je yg Ammal naik.



Esoknya, Ahad 23 Disember 2018, kitorang ke Philadelphia untuk naik One Liberty Observation Deck.
Tiket semua seperti biasa, dah beli online siap2 dari M'sia.
Jarak perjalanan 1 jam 10 minit.
Toll booth boleh tahan gak banyaknya... fensannn.. hahaha
Spent masa lebih dari 1 jam kat observation deck ni.



View dari atas
 
 
 
Antara punca duduk lama kat atas ni, sebab ni... diorang letak satu folder "How to speak Philadelphian"
Memang kelakar bila kita cuba ikut slang diorang.
One of my favourite things to do kalau pergi travel is this la... learn how to speak like the locals.
Belajar slang diorang. Ala.. macam kat Msia la. Orang Perak dengan loghat Perak, Kelantan dengan kecek Kelantannya...
Lepas tu, memang buat lawak je la dengan husband.
Lagi kelakar, bila tertukar slang tempat lain... hahaha


Turun dari observation deck, baru tersedar dah terlebih masa dari yang kitorang plan nak parking kereta.
Rate parking mencekik ya amat. Plan asal nak satu jam je. Tapi dah ralit kat atas, pasrah je ler.
Ammal dok carik gambar rate parking, tak jumpa la pulak.
Alang2 dah lebih masa, terus carik makan & pusing2 kat winter market.
Ada tempat skating. Tapi bila tengok ramai orang, anak2 terus tak nak.

 
 
Beberapa hari sebelum balik, masa Ammal banyak dihabiskan dekat tempat shopping.
Ye la. Nak datang lagi tak tau bila. Jadi beli la stock baju anak, cadar, alas meja.
Segala macam benda la. Kalau la duit berkepuk, mau Ammal sewa kontena kot... hahaha
Walaupun exchange rate dah tinggi dari dulu, tapi Alhamdullillah, masih mampu membeli dan berbelanja.
Masih banyak barang dengan harga mampu milik di US ni.
Antaranya t-shirt Adidas dengan harga USD3.46 which is lebih kurang RM15.
Mana nak dapat harga tu kat KL atau London :p

28 Disember, kitorang check out dari Fantasea Resort.
Dannn... cuba teka apa jadi?
Yaaa.. hari hujan. Ammal tak de la suka Atlantic City ni macam Cape Cod, San Diego & few other places kat US ni.
Atlantic City ni ala2 Vegas. Nothing much to do.
Laut dan pantai pun bahaya untuk bermain2.
 
Kitorang check in di Days Inn and Suites Cherry Hill untuk semalam untuk dekat sikit dengan airport PHL.
Hotel yg betul2 berdekatan dengan airport semuanya harga mencekik.
Jadi pasrah la ambik Days Inn ni yg ala2 motel jugak.
Tapi lagi besar dari Americas Value Inn di Woodbury sebelum ni.
Hujan berterusan sehingga pagi hari kitorang nak balik.
Alhamdulillah, masa tengahari hujan berhenti.

Selepas check out, sebelum ke airport, singgah lagi di Walmart utk last shopping.
Ammal beli serbuk hot choc satu kotak... hahaha
Selepas solat Dzuhur, terus drive ke airport.
Hati pun start la sahdu sahdan... Gitu ler Ammal tiap kali nak balik travel.



View Philly masa nak ke airport

Quiet Room di PHL
 
Airport Philadelphia ada menyediakan Quiet Room. Lengkap dengan tempat berwuduk dan sejadah. Terbaikk!!
Jadi tak yah pening2 nak fikir, nak solat kat mana.
 
Flight balik Ammal 19:55 - 16:25 (+1) PHL - DOH by QR728 dengan duration selama 12 jam 30 minit.
Stop di Doha dalam 3 jam.
Dan flight berikutnya 19:30 - 08:05 (+1) DOH - KUL QR844 dengan duration selama 7 jam 40 minit.
Kitorang sampai di  KLIA tepat2 pukul 7:50 pagi.
Urusan immigration & kastam, Alhamdulillah, semuanya lancar.
Makanya berakhir la sudah travel Ammal untuk kali ni.
Jumlah hari Ammal meninggalkan Msia ialah 27 hari... tak sampai sebulan la ek?
Hihihi...
 
 
Annyeong!

Thursday, 10 January 2019

Visa ke Europe?

Haiishh... entah berapa la pulak nak kena bayar ye?!

https://www.etiasvisa.com/etias-requirements/malaysians

Sunday, 6 January 2019

Cape Cod & sebahagian New England

Cam bentuk kasut Aladdin kan?
 
Minggu ke tiga di US, Ammal meneruskan perjalanan ke Cape Cod, Massachusetts.
Resort yg menjadi pilihan, kali ni ialah Edgewater Beach Resort yang terletak di Dennis Port.
Resort ni betul2 tepi laut, menghadap Atlantic Ocean.
Kenapa Cape Cod menjadi pilihan destinasi?
Puncanya sebab Ammal follow sorang traveller ni dalam FB.
Hannah Fawazzah namanya.
Dia la yg share pasal Cape Cod ni.
Dia kata, bentuk Cape Cod ni dalam peta macam kasut Aladdin.
Gambar2 yang Hannah share semua lawa2.
Ammal ni kan gila dengan laut.
Hannah share jugak pasal Maine.
Maine ni state yang terletak di northeasternmost U.S.
Berjiran dengan Canada.
Both Maine & Cape Cod berada dalam region New England
Tu yang plan asal nak ke Maine, then turun ke Cape Cod.
Verangan nak cover dua tempat ni.
Tapi.. jenuh Ammal carik flight tiket, tak ada yang murah.
Semuanya RM6,000 ke atas. Tak kira la turun di Boston atau direct di Maine.
Rasa cam nak fensan berkali-kali bila tengok harga.
Akhirnya bulan March, terpaksa ubah plan dengan hanya ke Cape Cod.
Tak boleh tunggu lama lagi. Takut nanti flight ticket makin mahal.


Cape Cod ni, dari pemerhatian Ammal macam kampung.
Rumah sebuah2. Aman tenteram je.
Tapiiii.. kalau korang pie time summer, parking pun kena beli permit tau!
Jalan & hiway akan sesak teruk.
Harga permit parking berbeza bagi setiap beach dan boleh buat korang tercekik!
Hah! Rasa2 berapa?
Non resident USD20 sehari ok!
Nak jimat, boleh dapatkan utk seminggu USD70
Takkan dah sampai korang nak pie satu beach je kan?
Apa giler nak bayor mahal2?!
Punya la Ammal risau. Jenuh ku hantar e-mail sana sini bertanya... winter season kena bayor jugak ke?
Alhamdulillah free. Kalau tidak, memang itineraries kena ubah lagi ler entah untuk kali ke berapa.

 
Perjalanan dari Woodbury ke Cape Cod, ambik masa dalam 4 jam setengah - 5 jam depends on driving condition.
Masa kitorang lalu, snow di kiri kanan hiway.
Walaupun snow dah tak turun, tapi snow yg turun hari sebelumnya masih belum cair sebab cuaca masih sejuk.
Separuh perjalanan, kitorang berhenti di Sturbridge Rd, Charlton, Massachusetts Turnpike.
Ala2 RnR kat Msia. Alang2 dah berhenti, terus carik makanan. Sebab perut dah berbunyi.
Nampak satu kedai sandwich. Ada jual loster roll.
Ada 2 size. Medium & large.
Memandangkan piranhas yg lain cuma makan pizza, Ammal ambik la yg besar.
Fuhhh... puas hati weh! Macam makan sekor lobster banyaknya.
Walaupun lepas convert ke ringgit lebih kurang dalam RM85.
Lobster punya pasal, tutup mata je la... hihihi.


Masa kitorang sampai di resort, cuaca dah pun gelap.
Biasa la winter kan cepat malam.
Settle urusan check-in, terus naik bilik.
Wahhh... resort 2 bilik, sekali dengan ruang tamu, dapur untuk memasak & 2 bilik air.
Memang puas hati sangat2.

 
 
Esoknya Ahad 16 Disember, ikut itinerary, kitorang nak bersnow tubing.
Jadi malam tu, Ammal suruh husband decide dia nak ke mana.
Samada Ski Ward Ski Area and TubaSlide atau Nashoba Valley Ski Area
Husband pilih ke Nashoba Valley. Dalam 2 jam perjalanan dari Cape Cod.
Opening time utk snow tubing, pukul 9 pagi.
Jadinya seawal pagi, dlm 8.30 centu, terus gerak.

Satu session snow tubing 2 jam.
1st time nak bersnow tubing ni. Tak tau camana gaya.
Sekali haaa, bapak berat tube nyaaa...
Dengan condition Ammal yang ada slip disc, Doc memang larang buat aktiviti lasak.
Tapi alang2 dah sampai jauh, takkan nak tengok je.
At least, nak jugak try.
Cuaca memang sejuk.
Yang paling tak tahan kat hidung la. Ammal balut hidung dengan mafla.
Nak naik ke atas, kena naik travelator. Angkut la tube yg berat tu bersama-sama.
Sampai je atas, terus gitau person in charge kitorang ni first timer. Dia pun explain serba sedikit.
Ammal duduk atas tube, pastu dia tolak... bont*t memang kena kat snow la masa tu.
Tube gerak je... 'Aarrghh.. sakit bont*t aku!'
Terus teringat pesanan Doc. Sebab perasaan masa tu memang ala2 naik roller coaster!
Bumpy ride. Terhentak-hentak bont*t.
Kalau tak de rasa nak terkucil, boleh terus rasa nak ke toilet! huhuhu
Lepas 1st ride tu, memang Ammal pie carik toilet! hahaha
Then yg dok repeat naik banyak kali cuma anak2 ngan husband.
Ammal ada la dalam 4 kali je naik. Duduk pun kena adjust betul jgn sampai ke ground.
Penat la... berpeluh2. Hidung pun dah tak balut ngan mafla lepas 1st ride.
Lepas slide turun dengan tube, kena redah snow tebal lagi.. lenguh kaki.
Husband Ammal siap kira timing. 15 minit dia kata utk lengkapkan setiap satu ride, dari bawah, naik travelator, slide turun & redah snow sampai ke tempat masuk.
Kecuali korang berlari cam anak2 Ammal, kurang la sikit masa tu.

Dah penat main, kitorang masuk cafe, cari makanan & hot choc.
Beku dah rasanya...
Ammal pulak tukar baju sebab dah kotor sangat.
Settle semua, kitorang gerak carik masjid. Dah masuk Dzuhur masa tu.
Sampai2 tengok masjid tutup. Alamak! Ni la yg payah bila travel ke negara bukan Islam.
Yg selalu travel je faham. Nak solat kat jalan, sejuk beku.
So kitorang decide tunggu dlm kereta sampai Asar.
Masuk Asar, tetap tak ada org. Jadinya terus decide nak ke outlet.
Solat la dalam fitting room nanti.
Masa sampai di Wrentham Premium Outlet, hujan... kelam kabut la redah hujan, carik toilet utk berwuduk.
Fitting room Gap jadi pilihan.
Sebab kat Gap selalunya ramai orang. Fitting room pun besar. Kurang la jadi perhatian Sales Assistant.
Jadinya, solat la kami dalam 2 bilik berasingan.
Boleh jamak & qasar sebab dah jauh dari resort.
Settle solat, apa lagiiii... shopping la!
 

 
Isnin 17 Disember, patutnya nak ke Boston.
Tapi tukar plan.
Lepas breakfast, terus pergi supermarket nak beli barang2 dapur.
Murah sungguh la seafood deme! Besar2 pulak tu.
Kitorang beli scallop, udang, ikan cod, salmon & lobster.
Sayur2 & cereal semua tu pun beli jugak.
Sebab 2 minggu akhir di US ni, memang tak ada breakfast dah.
Ammal kena masak...
Sampai resort, siap sedia nak masak baru perasan.
Scallop yg Ammal beli, udah dibalut dengan bacon!!
Ahhh... sudah! Kena return la jawabnya!
Scallop tu dalam kotak. Bukan yg fresh. Memang silap Ammal tak baca betul2.
 
 
Lepas lunch, kitorang nak ke kilang Cape Cod Potato Chip.
Sebelum tu, singgah balik kat supermarket pagi tadi utk pulangkan scallop.
Nasib baik la kat US ni, polisi return & exchange diorang bagus.
Dia cuma tanya kenapa, Ammal just cakap kitorang tak makan meat.
Dah sampai supermarket, ada je la benda yang nak dibeli lagi kan!
Masa nak bayar, nampak sorang cashier ni, senyum lebar dan pandang lain macam.
Sampai je kat dia, terus dia bagi salam. Kitorang pun jawab la.
Bila tanya dia muslim ke? Dia kata tak. Dalam hati Ammal, alamak, udah tersalah jawab salam daaa.
Borak punya borak, sebab tak de customer, baru tau... dia pernah pie Singapore.
Perjalanan kemudiannya diteruskan ke kilang potato chip.
Sampai area kilang, memang bau keropok sungguh la.
Free tour dan sukati la nak jalan berapa laju... tak ada yg menarik pun.
 
Esoknya Selasa 18 Disember, kitorang ke Boston.
Cuaca sejuk sangat haritu... dengan angin kuat.
Kalo korang badan size kecik, memang boleh melayang... hahaha
Real feel kat Dennis Town masa tu dalam -11
Check suhu kat Boston, -3, real feel -15.
Fuhhh... bertabah la!

Air hujan yg beku
 
 
Pie kat kereta pagi tu, tengok air hujan kat kereta pun beku.
Air dalam botol minum, dalam kereta pun dah jadi ais... hihihi
Sepanjang perjalanan ke Boston, Ammal tido.
Bila dah sampai, tengok kiri kanan putih! Cuma tak de snow turun je.
Jalan di bandar Boston bersimpang siur. Dengan traffic jam nyer.
2 kali pusing dan salah jalan, terus Ammal surrender jadi co-pilot.
Jadinya kitorang cuma ke Masjid Boston & pusing2 sekitar Harvard University.
OTW balik dari Boston, singgah Wrentham utk shopping lagi.
Ye la. Ammal kan buat service personal shopper. Jadi kena ulang pergi untuk cari kiriman kawan2.
 
 

Sebahagian bandar Boston

Masjid Boston
 
19 Disember, kitorang ke Provincetown yang terletak dihujung Cape Cod; hujung kasut Aladdin.
Matahari terik, tapi suhu tetap sejuk.
Tak ada buat apa pun kat sini. Cuma bergambar sampai lebam, singgah kedai coklat dan jalan2 sikit.
Korang layan gambar je la ye...
 





Kawasan hampir di penghujung Cape

20 Disember, cadangnya nak ke Rhode Island.
Tapi memandangkan esoknya dah nak check out dan bakal menempuh perjalanan yang jauh, makanya kitorang cancel.
Ammal cuma ajak husband ronda bandar terbesar di Cape Cod; Barnstable, makan ice cream dan pilih satu pantai untuk bergambar.

Esoknya Jumaat 21 Disember, dalam pukul 9.30 pagi, kitorang terus check out untuk meneruskan percutian di destinasi terakhir, Atlantic City...
Tunggu entry seterusnya ye.
Semoga Ammal kuat semangat untuk menyiapkan...
Dah start busy ni... 2 minggu lagi ada family trip ke Langkawi... dan few trips lagi yg menunggu.


Annyeong

 

Saturday, 22 December 2018

The Big Apple @ The City that Never Sleeps

The Big Apple! Do you know where that is? Mesti tau punya kannn...
Yeahhh.. I was in the City that Never Sleeps; New York for my 2nd week holiday in US.
But for us, it's the city that makes a big hole in our pocket!
Serius wehhh...
Ingatkan masa pie Miami dulu dah cukup mahal dah hotelnya. TAKKK!
Big Apple ni lagi BAPAK punya mahal!
So kena la limitkan days di sini.
4 hari di sini umpama seminggu di Amsterdam yg guna Euro tu tau tak!
So itineraries di sini terpaksa Ammal pilih yang betul2 menarik dan puas hati.
Yang pasti, shopping antara agenda utama.
Apa kelas pie New York tak shopping kan? Ahak ahak...
Kononnyaaa... Realitinyaaaa... nan hado!

New York according to Google - Situated on one of the world's largest natural harbors, New York City consists of five boroughs, each of which is a separate county of New York State. The five boroughs – Brooklyn, Queens, Manhattan, The Bronx, and Staten Island – were consolidated into a single city in 1898.

Lincoln Tunnel

Welcome to NYC

Setibanya di Port Bayonne Isnin 10hb Disember hari tu, terus gerak ke NYC.
Drive dari New Jersey, masuk ke Lincoln Tunnel untuk menyeberang Hudson River
Toll nya... USD15! Cam nak fensan tengok harga kat screen toll... huhuhu
Mula2 masuk NYC, kereta tak banyak lagi... makin lama, makin sesak.
Boleh pulak tengah2 sesak tu, tetiba ada ambulance nak lalu.
Gabra weh! Tak tau nak pie celah mana!
Sebaik la ada driver yg baik hati, bagi signal tangan dari dalam kereta dia, tunjuk suruh masuk ke mana.
Ambulance lepas jer, jantung pilot & co-pilot, dua2 rasa cam nak terkeluar dari dada... huhuhu

Hotel yg jadi pilihan di NYC ni ialah Hampton Inn Manhattan/Times Square South
Parking Ammal dah booked awal2 dari Malaysia kat Parking Panda.
Betul2 seberang jalan depan hotel tempat parking nya.
Rules parking, bukan jenis keluar masuk sesuka hati.
Sekali masuk, tak leh keluar2 dah...
Lepas parking kereta, terus check-in.
Hotel a bit tersorok dari main road. Tak pe la. Ahkak pasrah.
Walaupun niat di hati vvvverangan nak keluar je dari hotel, dapat view cam bawah ni!
Tapi apakan daya. Poket tak setebal mana... huhuhu
Solat siap2, dan terus gerak utk ke Top of The Rock nak tengok NYC dari Rockfeller Centre
Nak naik heli, tak mampu! hahaha



Image by : Terabass


Dari hotel, terus gerak ke the nearest subway nak beli 7 days unlimited pass.
Walaupun duduk NYC 4 hari je, guna 7 days pass ni lagi murah dari beli tiket biasa.
Sampai station, arrhhh.. sudah. Bosar eh la hai.
Timing nak naik TOTR pukul 2.00. Tang mana nak beli passnya ntah...
Setelah difikir2, terus decide nak menapak. Kitorang ada masa betul2 dalam setengah jam sebelum masa utk naik TOTR.
Bukak roaming & Google map, menapak la selaju yg boleh... cam tak cukup nafas & rasa nak tercabut kaki dibuatnya
Sampai kat Rockfeller Centre tepat-tepat jam 1.50 petang
Tepat kol 2, terus dibenarkan naik.




View dari TOTR

Pusing2, posing2 kat atas TOTR dalam 1 jam, terus turun.
Balik tu, singgah station mana ntah, carik kaunter, berjaya la beli pass yang diidam2kan.
$32 termasuk tax utk seorang.
Dah beli tiket, tengok map subway, laaa... train kat station tu, tak pie station yg berdekatan ngan hotek pulak!
At last, kitorang menapak jugak balik hotel.
Verangan lepas solat kat hotel, nak keluar balik.
Tapiii... dapat je katil, Ammal terus flat.
Punya la penat berkejar nak ke TOTR... hihihi

Kalau sebelum ni, Ammal cukup tak berkenan ngan London.
Dah sampai NYC ni, baru tersedar.
Betapa bagusnya subway kat London nun.
Subway kat NYC ni, dah la serabut, signboard bercelaru, complicated, bau busuk, buruk, dan kebanyakkan stationnya kena turun naik tangga, no escalator or elevator.
New Yorkers sendiri ada Ammal tengok yg tersalah station.
Inikan pulak kitorang yg 1st timer ni!
Tak terkira entah berapa kali kitorang tersalah platform.
Bayangkan... dah la kena turun naik tangga. Tersalah pulak!
Memang banyak tenaga habis kat subway je.
Nak buat cerita lagi 'best', officer in charge kat bawah subway pun boleh tersalah bagi direction kat kitorang. Korang rasa??
Ok laaa.. at least ada something yg bagus untuk Ammal kenang pasal London... ngeh ngeh ngeh

Hampton yg kecik & katil yg tak best!

Kalau korang nak tau, buat pertama kalinya, kitorang dapat bilik Hampton yg super kecik.
Nak solat pun tersepit badan. Kalo korang tengok gambar kat atas nun, tempat solat betul2 hujung, celah antara 2 katil. Arah kiblat menyenget. Korang rasa, sempit ke tak sempit? Sadis betul!
Tilam & bantal sangat2 tak sedap.
Pukul 3 pagi je, mata Ammal celik & pinggang rasa cam nak patah.
Keras gila la tilam dia!
Siap boleh dengar bunyi spring tiap kali bergerak.


Selasa, 11hb pagi esoknya pulak kitorang naik cruise nak tengok Statue of Liberty.
Petangnya, ke SpyScape, museum spy yang baru dibukak di NYC ni.
SpyScape ni bukan museum biasa yg bosan tu. Tapi museum interactive
Menarik! Dapat la serba sedikit info pasal dunia perisikan ni.
Fobia pun boleh jadi jugak kalo baca & difikir2kan semua info yg diorang share...  

Plaza Hotel dari Central Park

Museum of Natural History

Rabu 12hb, lepas breakfast, Ammal ngan husband menapak ke kedai dobi.
Tak jauh pun. Dalam 5 minit je berjalan.
Baju dah menimbun. Hampton ni tak ada self laundry. 
Settle mendobi, kitorang ke Central Park.
Ammal sudah buat kerja gila!
Ammal booked photographer untuk ambik gambar Ammal satu family.
Photographer ni, Razak namanya. Wife dia kerja kat NYC ni.
Kenal pun atas kawan jugak... tengok hasil kerja dia kat IG lawa2.
Terus terberkenan & terfikir nak buat something different kali ni.
Sambil bergambar, sambil menapak dalam Central Park menuju ke Museum of Natural History.
Janjinya 1 jam je. Tapi Razak baik hati melayan.. hampir 2 jam jugak.
Lepas buat bayaran & ucap terima kasih kat Razak, kitorang masuk ke museum pulak.
BAPAK besar wehhhh!
Tak termampu nak menapak & explore semua.
Longgar kaki dah!

Khamis 13hb tengah2 breakfast, tengok weather forecast, kata snow nak turun...
Terus rasa tergedik2 nak keluar.
Enche boyfren marah. Makan dulu katanya... huhuhu
Siap makan je, terus keluar... YEAYYY... It's snowing
Halus jer turun... Subhanallah. Tak tergambar seronoknya hati Ammal
Sebijik macam budak2 dapat mainan baru.
Rasa cam nak lompat2 pun ada. Sebaik sedor diri... hahaha
Jadinya, pemergian Ammal dari NYC 13hb tu, diiringi oleh snow...
Ooo... kan plan Ammal kata nak shopping kat NYC kan?
Tak sempat you!
Dah masa banyak terbuang kat subway, dengan penat turun naik tangganya.
Tapi sempat la jugak jengok Macy's & few kedai.
Cuma tak puas...


13hb tu, Ammal teruskan perjalanan ke utara sedikit...
Memang Ammal dah set 13hb - 15hb utk shopping trip di Woodbury Common Premium Outlet yang terletak di Central Valley, New York, 1 jam dari NYC.
Snow turun sehingga malam 13hb.
Puas jugak la Ammal bermain malam tu sambil bershopping
Sikit info pasal outlet ni:
"the center now has 220 stores occupying more than 800,000 square feet (72,000 m²) and is one of the largest contiguous outlet centers in the world" - Wikipedia


Snow lebat di outlet masa Ammal shopping

Rate hotel sekitar outlet ni boleh tahan mencekik, jadinya Ammal pilih hotel 3 bintang Americas Best Value Inn.

Yang penting dekat dan ada breakfast.
Naik kereta dalam 5 minit je. 
Cuma pada Ammal, hotel ni tak boleh dikira hotel. 
Lebih kepada motel sebab semuanya basic. 
Hot water pun macam disukat2... huhuhu
So, puas shopping tak kat sini? 
Hmmm... no comment! hihihi 
Ammal perlu teruskan perjalanan ke utara lagi selepas ni...


Till next entry.
Annayeong!