Sunday, 6 June 2021

Day 7 - Time to go home


Sabtu, 25 Januari 2020, masa untuk pulang ke gagang.
Tak ada apa sangat nak cerita... cuma kalau nak tengok macamana kotornya Perancis ni, boleh refer pada gambar yang Ammal tepek kat atas nun.
Ni view sepanjang perjalanan untuk ke airport.
Bersih lagi Malaysia kan?! 

Untuk entry ni tak ada apa sangat nak cerita.
Check-out time pukul 10 pagi. Lepas check-out, enche boyfren nak buat last minute shopping.
Memandangkan kereta dah penuh dengan luggage, terpaksa la Ammal menunggu dalam kereta aje. Naya kalau kena pecah nanti!
Sampai airport pun awal. Ingatkan boleh la nak shopping lagi. Sekali airportnya 'mati'
Memang tepu la duduk dalam airport yang tak ada aktiviti.
Apapun, Alhamdulillah. Flight balik, transit semua smooth. Makan kenyang, tidur nyenyak.. hihihi









Sebelum balik, Ammal tapau satu beg croissant untuk anak-anak. 
Perangai mak-mak memang la gini. Anak-anak sentiasa dalam ingatan.

So, ada rasa nak repeat tak?
SUDAH semestinya.
Balik tu terus tengok harga flight & resort availability.

Yang tak bestnya Paris ni, air paip dia buat buat rambut keras. Tak tau la kenapa. Tapi otak kreatif Ammal ni buat cerita... "Sebab air dari Catacombs kot" HAHAHA
Dannn... sebab najis pet bertaburan.
Kalau mata tak perhati betul, memang selamat la tapak kasut tu pijak menda alah tu berkali-kali.

Ammal sampai di KLIA, pada hari Ahad, 26 Januari 2020 jam 9.40 malam.
Makanya berakhir la trip untuk tahun 2020.
Sepatutnya, Paris ni trip pembukaan tirai trip 2020.
Rupanya nan hado.
Kalau ikut perancangan, 2020 bakal jadi tahun paling banyak Ammal travel.
Ammal sepatutnya terbang ke Thailand dengan enche boyfren pada 15 March untuk trip 4 hari, 27 March ke JB dengan family, terbang lagi ke Thailand dengan enche boyfren pada 13 Julai, ke Indonesia dengan gegurls pada 25 September dan 13 November ke KB.
Kita hanya merancang, Allah jua yang menentukan segalanya.
Semua trip terpaksa dibatalkan dan satu ditunda gara-gara Covid 19.
Last refund yang Ammal dapat dari hotel di Indonesia selepas segala macam usaha dilakukan.
Untuk trip yg ditunda tu, dengan hotel lima bintang. Alhamdulillah. Sangat mudah segala urusannya. Selagi tak boleh terbang, diorang kata, boleh tunda selama mana yang Ammal nak.
Ok cukup la. Tak nak cerita panjang. Boleh meleleh ayaq mata kalau dikenang.
Nanti Ammal share apa aktiviti Ammal sepanjang pandemik ye.


Annyeong...

Thursday, 8 April 2021

Paris Day 6 - Royal Palace of Versailles

Day 6, Jumaat 24 Januari 2020 hari last di Paris. Esok dah nak balik. Kejap betul masa berlalu bila pergi travel ni kan.

Iti hari ni ke Royal Palace of Versailles

"The Palace of Versailles was the principal royal residence of France from 1682, under Louis XIV, until the start of the French Revolution in 1789, under Louis XVI. It is located in the department of Yvelines, in the region of Île-de-France, about 20 kilometres southwest of the centre of Paris"- wiki

Royal Palace of Versailles ni sebenarnya dalam satu kawasan yang sangat luas. Diorang panggil estate. Dalam estate ni ada Royal Palace, The Gardens, The Estate of Trianon, The Royal Stables, The Park, The Royal Tennis Court dan The Estate of Marly. Selalunya, Ammal jarang nak ke tempat-tempat historical ni. Sebab utamanya tak suka sejarah.. hahaha. Dan antara sebab lainnya, Ammal penakut. Bila pergi tempat-tempat sejarah ni, ada semacam satu aura yang terasa bila sampai. Tapi Royal Palace of Versailles ni, Ammal tergoda bila tengok Google image. Lawa! Jadinya, Ammal pujuk boyfren ajak pergi. Tiket Ammal beli online di https://en.chateauversailles.fr/Istana ni ada 2300 bilik, 1200 fireplaces, 67 staircases, 1250 chimneys, 2153 tingkap, 6300 lukisan, 3000 sculptures, 400 statues, 15000 engravings dan 5000 decorative arts objects (kalau salah sorry ye). Jarak dari Royal Regency nak ke sini lebih kurang dalam 1 jam perjalanan.

Sampai di sini, kitorang park kereta di Place D'Armes betul-betul depan pintu pagar kawasan istana. Tengok harga parking memang tercekik la; 4.80 sejam kalau tak salah ingatan Ammal. Masuk pintu pagar, ada pemeriksaan keselamatan. Lepas je pagar, korang boleh tengok gambar bawah ni... betapa luasnya kawasan dia. Tu baru kawasan depan tau!

Seluas-luas kawasan

Memang besar sungguh istana ni. Siap ada Royal Chapel kat dalam dia! Siling istana penuh dengan lukisan-lukisan yang cantik. Sampai lenguh la leher asyik mendongak je.. hahaha. Ammal tak cukup rajin nak dengar Audio Guide. Bila nampak something yang lawa sangat, Ammal tanya je enche boyfren sebab dia rajin nak dengar.

Royal Chapel





Lukisan-lukisan dalam istana ni ada yang selebar dinding. Dengan lukisan di siling apa semua tu, Ammal tak boleh bayang betapa penatnya pelukis-pelukis tu buat kerja. Semua lukisan merupakan lukisan asli (kalau dia tipu, Ammal pun tertipu la ye). Ada antaranya yang diletakkan censor atau guard untuk mengawal. Bila pengunjung berada terlalu dekat, censor tu akan berbunyi. Dan kalau ada guard, memang kena tegur dengan guard la jawabnya. Mungkin condition lukisan tu dah fragile. Diorang takut, kita terlanggar dan merosakkan lagi lukisan tu. Memang nampak ada lukisan yang dah menggelupas cat-catnya. Entah betapa banyak la belanja untuk penjagaan semua tu kan...


Salah satu tarikan yang buat Ammal nak ke Royal Palace ni ialah The Hall of Mirrors. Gambar yang Ammal ambik tak boleh nak justify betapa lawanya bilik ni. Dan pengunjung cukupppp la ramai! Sebab lawa kan. Masing-masing sibuk nak bergambar. Jangan la berangan nak beriya bergambar berposing dalam ni. Memang takkan ada ruang kosong. Korang boleh Google dan tengok hasil gambar-gambar yang lawa, yang orang lain share.

Hall of Mirrors

Ingatkan tak ada la lama sangat spent masa kat istana ni. Rupanya tak.. berjam jugak la. Dah habis explore, eh silap. Tak habis explore pun sebenarnya, sebab cuma sebahagian je ruangan dalam istana ni yang dibuka untuk tontonan. Ada ruang yang memang tak boleh masuk langsung. Dan ada yang cuma boleh jenguk dari jauh. Di penghujung istana, tup tup, nampak Angelina. Angelina ni salah satu cafe yang famous dengan hot chocolate nya. Memandangkan dah tak ada masa untuk pergi yang di tengah Paris, kitorang decide untuk try je yang di sini. Decor tak la secantik restaurant di tengah bandar. Tapi tak pe la. Yang penting, kita rasa hot choc dia.


Ruang makan Angelina dalam istana ni kecik je. Kitorang pun tak ada la lapar sangat. Tapi nak merasa duduk & makan dalam Angelina. Jadinya order la the famous hot choc, Chesnut Cream Soup dan dessert Trocadero. What was the verdict? Erkk... Hot choc tu, tak la sedap mana. Pekat, likat, melekat pahit kat tekak! It's was not the normal hot choc drink. Yang ni rasa macam puding terlebih air... HAHAHA

Trocadero €9.20. This one sedap!

Chesnut Cream Soup €16 

And the famous hot choc €8.20

Keluar dari istana, kitorang plan untuk pusing-pusing kawasan luar pulak. Park dan Garden luar istana ni, merupakan tarikan lain untuk Ammal ke sini. Kalau tengok Google image, view masa spring dan autumn, tersangat la lawa. Walaupun sedar diri travel musim winter, tetap Ammal tak nak lepaskan peluang. Parknya berkeluasan 800 hektar. Ye! 800 hektar weh! Boleh pilih samada nak jalan kaki, sewa basikal atau naik train. Idok ler Ammal nak menapak mahupun mengayuh basikal. Ambik je la train. Katanya 15 minit untuk satu pusingan dengan harga tiket 8. Perjalanan sebenar lebih dari 15 minit. Train akan berhenti di beberapa tempat, antara yang Ammal ingat di The Estate of Trianon. Tapi disebabkan nak kejar waktu solat Jumaat, kitorang tak de la turun. Sepanjang perjalanan, train bergegar-gegar sebab permukaan jalan yang tak rata. Nasib baik la Ammal tak migraine. Ada je live video tapi tak lawa untuk Ammal share.

Map keluasan estate

Selesai pusing The Park, kitorang bergegas keluar dan drive mencari masjid. Kita ni punya la jauh pergi sebab nak solat Jumaat. Tapi depa tak bagi masuk! Berkunci pagarnya. Mungkin info yang Ammal baca tu tak tepat. Hmm... itu la dugaan bila travel ni. Sudahnya terpaksa la kami balik dan niat solat jamaq je dalam perjalanan tu. Kat mana kami berhenti solat, maaf sekali lagi, Ammal lupa. Yang Ammal ingat, kitorang sangkut lama dalam traffic jam dan repeat ke La Vallee sebab ada kiriman Longchamp yang masih belum settle semalamnya. Sebenarnya, repeat ke La Vallee pun dah lupa. Tengok balik coversation dalam whatsapp baru teringat... hahaha. Demi nak menyiapkan entry Paris, sanggup ku mencari history conversation Whatsapp tau! Dan baru la Ammal teringat, semalamnya tak masuk Longchamp sebab queue panjang kalau tak salah memori Ammal... huhuhu maafkan memori saya.




Memandangkan ni hari last, luggage masih ada sedikit ruang kosong, Ammal open 2 order Longchamp buat kawan-kawan. Selesai semua tugasan PS, terus balik ke resort. Malam ni kena pack semua barang dah. Esok kena check-out pukul 10 pagi.

Fuhhh... Siap jugak akhirnya entry ni. Tinggal satu entry lagi sebelum tutup cerita Paris. 


Till next time. Annyeong


Monday, 5 April 2021

Paris Day 5 - La Vallée Village

Dah setahun, entry Paris tak habis-habis. Maafkan Ammal... Teringat ni pun sebab si Ako tinggal comment tanya bila nak update. Hahaha.. Ok. Moh la kita sambung.

Day 5, Khamis 23 Januari 2020. Harini memang plan nak shopping dari pagi sampai ke malam. Seperti biasa, sambil menyelam minum air. Ammal buat service personal shopper untuk beberapa orang kawan di KL. Jarak La Vallee Village dari Royal Regency dalam 40 minit perjalanan dengan kereta. Nak pergi shopping kan? Jadi kena la drive. Takkan la nak berbondong-bondong naik public transport. Sebelum keluar, Ammal masak nasi, goreng telur dadar, masak scallop & sauteed mushrooms + brokoli untuk breakfast. Sejuk-sejuk ni, kena makan betul-betul. Kalau tak, boleh kebulur dibuatnya. Perut cepat ajer lapar.

La Vallee Village ni merupakan outdoor shopping centre dengan lebih kurang 120 designer boutiques tapi barang-barangnya dijual dengan harga diskaun. Ala, macam premium outlet. Mula-mula Ammal agak sceptical. Ye la. Pengalaman shopping di UK masa 2016 dulu masih segar dalam ingatan. Beriya konon nak shopping, tapi tak beli apa pun. Semuanya mahal dan tak semurah di US. 

Benda pertama yang Ammal buat bila sampai di La Vallee ialah ke Welcome Center. Ammal dah download apps awal-awal dan register membership. Pergi ke situ sebab nak collect voucher. Ye, voucher discount. Kalau korang pergi tak kisah la outlet mana sekali pun dalam dunia ni, sila la collect voucher tu ye. Hanya dengan register membership, tunjukkan passport dan membership dalam apps, korang akan dapat satu booklet tourist voucher. GPO & JPO kat Msia pun ada jugak. Dan even shopping mall yang besar macam KLCC & Pavilion pun ada voucher untuk tourist. Selalunya... setiap kali nak travel, bila dah masukkan iti untuk shopping di mana-mana shopping mall, Ammal memang akan check offer @ voucher untuk tourist ni. Kalau ke US lagi best. Sebab Ammal boleh check online je voucher outlet yg ada. Yg mana berkenan, boleh terus print dan bawak la terbang bersama-sama. Sampai Welcome Center, kutip lagi buku voucher. Pilih la discount mana yang lagi tinggi. Kadang-kadang ada jugak butik yg offer in-store discount dan kalau dapat cashier yang baik, dia akan recommend discount mana yang lagi murah dan patut Ammal guna... hahaha. Melalut sudah. Pantang bukak bab shopping, laju je menulis. Tu antara tips shopping yang Ammal boleh share. Tak pernah pulak teringat nak ambik gambar booklet voucher tu... hahaha

1st butik yang Ammal masuk di La Vallee ialah LaCoste. Sebab sceptical dari awal, Ammal jadi surprise bila masuk. 70% you! Wahhh... Cumanya size banyak dah tak ada sebab discount tu dah lama start. Dapat la grab sehelai t-shirt untuk anak bujang. Sebab dah setahun, Ammal dah lupa kedai apa Ammal terjah selepas tu. Yang confirm ingat, Ammal break di Laduree. Beli 2 ketul macarons, hot choc & croissant sambil duduk di patio

Hot choc dia tak sedap... hahaha

Croissant dia pun biasa je

Dan ini favourite Ammal

Dalam banyak-banyak butik, Ammal shopping lama di Furla, Tory Burch, Longchamp, CK, Annick Goutal dan Levis. Banyak pesanan untuk jenama-jenama tu. Serius punya lama. Siap buat video call dengan customer di Malaysia lagi. Bila dah berjam-jam shopping, kaki dah terasa mengigil. Elok pulak La Valle ni bersambung dengan Val d'Europe Shopping Center. Berpusing la kami mencari kedai makan halal @ yang boleh di makan. 

'Sajian' pertama untuk mata... bergayutan sama macam kat Spain dulu

Dan Alhamdulillah, jumpa kedai ni

Sedap...

Bila dah rasa hilang gigil, kitorang sambung window shopping dalam Val d'Europe pulak. Nampak supermarket, pun belasah masuk. Favourite wooo supermarket di overseas ni. Tapi ada incident kelakar dalam supermarket ni. Ammal nak beli persimmon. Dah siap masukkan dalam plastik, tak tau mana nak timbang. Tengok customer lain macam ada pegang kad. Zup zap zup zap, dapat tag harga. Arghhh sudah. Mana pulak nak dapat kad tu. Melilau bertanya. Tapi pempaham je la Parisian ni. Bukan semua boleh speaking English. Rasa mcam nak give up dah. Alhamdulillah, berjaya jumpa pekerja dia yang boleh speaking. Walaupun macam ayam dan itik, berjaya jugak la tag harga kat bungkusan buah tu... hahaha. 

1 Euro je. Mau tak rambang mata Ammal tengok harga persimmon centu. Besar tau buah dia!

Ammal beli chocolate ni jugak. Decor kedai dia menggoda ya amat! hihihi

Habis pusing satu mall, konon nak terus ke parking. Sekali tengok rupa area parking dah lain. Jenguk-jenguk dalam seminit, Ammal cakap ngan husband, nak tak nak, kena patah balik ke La Vallee jugak. Rasa cam nak fensan camana pun, tetap kena hadap sebab confirm takkan jumpa kereta. Makanya, berpatah la kami ke La Vallee. Penat tok sah cakap la. Rasa nak seret kaki dah rasanya. La Vallee dah nak tutup masa tu. Tinggal 2-3 orang customer je lagi. Bila dah gerak dari parking La Vallee, baru nampak area parking di Val d'Europe. Nasib baik la buat keputusan yang betul. Kalau tak, mau Ammal menangis nak mencari kereta. BAPAK punya luas parking dia. Sampai di Royal Regency malam tu, Ammal terus start packing barang. Belian dah banyak. Takut nanti terlebih berat pulak.
Order dari customer

Barang Ammal dan baju anak-anak

Souvenir untuk keluarga dan kawan-kawan di Malaysia


So, best ke shopping di Paris? Of course la best. Jauh lebih murah dari di UK. Discount lagi banyak. Tapi tetap tak boleh lawan US la... hihihi. 


Semoga Ammal diberi kerajinan untuk terus menulis. Annyeong...

Wednesday, 16 December 2020

Paris Day 4 - Disneyland


Day 4, Rabu, 22 Januari 2020.

Kali ni kita naik kereta. Ke mana kita? Disneyland Paris!! Sebenarnya, ada je public transport untuk ke sana. Tapi fikirkan kepenatan lepas naik rides dan berjalan ke sana ke sini dalam park nanti, kitorang decide untuk drive je. Kalau balik lambat pun, tak ada la risau nak berjalan malam2.

Sepanjang perjalanan, rumput2 semua diselaputi ais.


Untuk parking, Ammal buat booking di https://www.onepark.fr/en/
Booking tu Ammal buat masa dah sampai Paris sebab website tu mintak nombor plate kereta.
Yang paling murah & dekat ialah Effia Gare De Marne-La-Vallee Chessy which is Disneyland Paris Official Car Park.

Parking di Effia Gare De Marne-La-Vallee Chessy 

Disneyland Paris ni ada 2 parks. Tiket boleh beli direct dari official website. Ada macam-macam jenis tiket. Setelah Ammal kaji peta dan semua rides yang ada, Ammal beli tiket 2 parks in 1 day. 2 parks ni bersebelahan je; Walt Disney Studio & Disneyland Park. Disneyland Paris ni melengkapkan semua taman tema Disney dalam dunia yang ada dalam bucket list kitorang. Disney kat negara yg 'satu' tu, tak masuk senarai sebab kitorang memang dah banned lama dah negara tu. Kalau dapat flight transit murah pun tak mo ambik! Huhuhu. Disneyland mana? Ala... yang latest tu la. Incident kat airport 2012 dulu, cukup memberi impact negatif kat negara tersebut pada mata kitorang! Ikut turutan, 1st Disney yang Ammal pergi ialah Tokyo Disneyland & Disney Sea. Diikuti dengan Hong Kong Disneyland, Walt Disney World in Orlando dan Disneyland Resort in Anaheim. Paris ni penutup la kiranya.

Overall kecik je Disneyland Paris ni. Rides cuma ada 2-3 je yg beza sikit. Nak main semua pun dah bosan. Pilih yg mana nak je. Cuaca, kusss semangat sejuk! Air kat pokok, kena matahari cair, pastu beku balik. Siap dgn package hujan! Hand warmer, 1st time Ammal travel masa winter, Ammal masukkan dalam kasut, dalam jeans. Habis berbungkus2 warmer. Tapi tetap tak rasa panas! Deria rasa kat jari2 tangan & kaki dah jadi macam kebas! Winter di Paris memang luar biasa 😅

Ni size Walt Disney Studio nya. Kecik kan!?!

Antara rides yang enche boyfren Ammal naik.



Bila dah dalam Disney ni, foods semua comel2. Semua nampak sedap. Antara boleh 'makan' atau tak je... hahaha
Yang mula2 Ammal nampak deretan food stall warna merah ni.
Kat stall hujung, nampak pulak favourite Ammal; Escargot.
Memang laju je laaa
Apa rasa Escargot? Rasa mushroom



Senarai menu




Croustillant d'escargots @ Crispy Snails, 4 pieces for €6

Tak lama pun kitorang dalam Walt Disney Studio ni.
By the time keluar untuk masuk ke Disneyland Park, dah pun masuk waktu Dzuhur.
Jadinya terus ke City Hall Disneyland Park. Nak kata diorang sediakan bilik khas untuk solat tu, bukan la. Tapi memang diorang benarkan muslim utk solat dalam salah satu bilik kat situ. Terbaikkk!


Baru jalan sikit, nampak pulak cafe jual Madeleine Olaf!
Tak tahan tengok kecomelan Olaf tu, Ammal makan lagi. Up sekali dengan hot chocolate! Hahaha.

Sama jugak dengan Studio tadi, Disneyland Park ni pun kecik.
Dan kat Disney ni jugak la 1st time kitorang terbau hancing! Aiyaaa... toilet punya banyak, depa nak melepas merata jugak. Dasar Parisian sungguh!
Masa lebih banyak dihabiskan untuk bergambar dan duduk relaks tengok aksi orang.
Disebabkan ni Disneyland terakhir dalam bucket list, kitorang tunggu sampai Illumination & Fireworks show.
Kalau nak tengok video fireworks, boleh tengok sini.. https://youtu.be/WKgu3YoYBzY
Kalau ikutkan, boleh dapat duduk depan sementara nak tunggu show. 
Tapi dengan cuaca sejuk, memang tak laaa. Boleh beku kalau nak tunggu kat luar. Jadinya kitorang window shopping dulu. Rasa2 dah nak start baru keluar. Dan itu la hasilnya. Dah la jauh, bergegar-gegar video sebab tangan menahan sejuk.


Habis je show, kitorang terus keluar dari park dan pergi parking.
Sampai kat kereta, tengok-tengok kereta dah penuh dengan ais 😂
Lama jugak la panaskan enjin kereta, pasang heater nak tunggu ais tu cair. 
Drive pun tak berani nak laju sebab jalan licin.
Apapun, Alhamdulillah selamat sampai resort.

So, apa perasaan Ammal bila dah habis cover semua Disneyland? 
- Mesti la seronok. Puas hati. Rasa macam tak percaya pun ada. Ish semua ada la. Iye la... angan2 sejak kecik. Rasanya mesti ramai yang punya impian dan angan2 yg sama macam Ammal. Betul tak? Tak pe. Teruskan berangan sebab berangan itu free. Ada rezeki, Insya-Allah sampai.

Disney mana paling best? 
- Sudah semestinya Walt Disney World. Dalam area WDW tu ada 5 parks. And each of the park is HHHUUGGEE! 2 hari untuk setiap satu park pun tak mampu nak cover semua. 

Disneyland mana yang mana Ammal recommend untuk pergi dulu?
- Untuk yang baru nak kenal dengan Disney, Ammal cadangkan pergi Hong Kong dulu. Lepas tu boleh pergi ke Paris, Tokyo, Anaheim dan penutupnya WDW. Turutan tu Ammal susun ikut size setiap park.
Kalau pergi Anaheim atau WDW dulu, yang lain2 akan jadi tak best. Macam tu la yg kitorang rasa. 2012 pergi WDW. 2014 pergi Anaheim. Anak Ammal kata; "Keciknya castle dia!" hahaha

Ok, till next entry yang tak tau bila... hihihi
Annyeong & take care
 

Wednesday, 9 September 2020

Online membership

7 Sept 2020 - Day 174 PKP. Walaupun kondo Ammal ni ada filter, tetap air kat umah ni kuning lagi. Umah korang yg baru dapat air tu sure lagi teruk kan. Bertabah la kita ye. 

Ni saja Ammal nak share kelebihan bila korang subscribe jadi member kat mana2 web travel. Ammal jarang check details. Malas. Hari ni saja gatal tengok sebab tadi dapat emel, deme bagi USD5. Walaupun amount ciput, terkezut la jugak kan. Tetiba je. Ni mesti ada something. Bila check account, ya Allah. Ammal dah rugi RM95 rupanya. Punya perangai tak kisah. Patut la deme offer USD5 tu. Kureng asam jawa betol! Expired USD22, ko ganti USD5 jer! Ok.. sila ignore bebelan Ammal. 

Pengajarannya, sapa yg ada online membership tu, rajin2 la check account ye. Yg tak ada, korang boleh subscribe. Free je. Kalau selalu pie jenjalan, nanti rebate tu, boleh claim. Dapat la jimat sikit... sapa nak bagi duit free kan?



Tuesday, 25 August 2020

Paris Day 3 - Eiffel Tower

Day 3, Selasa, 21 Januari 2020.

Dalam 8.45 pagi dah gerak dari resort. Memang naik bas ajer dah untuk ke stesyen Metro. Ammal nak naik ke Eiffel Tower. Tiket Ammal beli dengan harga €16.60 di KLook. Lebih kurang RM76. Asalnya nak beli direct dari website dia; https://www.toureiffel.paris/en. Nak beli awal, sistem kata tempahan belum bukak. Bila dah sampai masa, tau2 tiket dah habis. Try lagi date lain, end up tetap dapat message kata tiket sold out. Nak tak nak, terpaksa beli di KLook jugak. Rugi sikit sebab kalau beli direct dari website Eiffel Tower, ada macam-macam promo & offer. Sebab hal ni jugak, Ammal terpaksa ubah jadual iti. Suhu pagi tu, 6 degree. Tapi real feel -3. Berasap-asap mulut sementara tunggu bas.


Satu-satunya bas yang lalu dekat resort bas no 188. 5 stops utk ke stesyen Metro, Chateau de Vincennes. Naik Metro dari stesyen Chateau de Vincenne pula, ada 15 stop, sebelum turun di stesyen Metro, Champs-Elysees - Clemenceau. Dari situ, ambik pulak bas no 42 dan berhenti di Monttessuy. Jalan 1 minit, dah sampai di ofis travel agent. Route option masih - 'less walking'... ngeh ngeh ngeh




View dari stesyen bas stesyen Champs-Elysees - Clemenceau


Sebab dah 7 bulan, Ammal dah hilang memori waktu pilihan Ammal untuk naik ke Eiffel Tower. Kalau ikut gambar ni 11 pagi. Ada banyak pilihan masa untuk naik. Kita juga ada pilihan samada nak naik sampai ke 2nd floor sahaja atau sehingga The Top. Harga tiket juga berbeza dengan pilihan access ke tingkat 2 & The Top tu. Samada dengan lif atau kombinasi tangga dan lif.

Disebabkan sampai di ofis travel agent tu awal, Ammal ajak enche boyfren JJCM sekejap. Tapi map ada sikit gila, jauh perjalanan jadinya. Sampai2, kedai pulak belum bukak. Terpaksa la patah balik. Sampai di ofis travel agent, batch yang naik sama waktu dah pun ramai. Agent explain things not to do/ not to bring kat Eiffel Tower nanti. Lepas tu jalan beramai-ramai ke Eiffel Tower. Tak jauh pun. Dalam 5 minit perjalanan je. Untuk masuk ke Eiffel Tower ni, security agak ketat. Ala2 di airport.


Cadangnya memang nak naik sampai ke The Top. Tapi musim winter, puncak Eiffel Tower ni ditutup. Mungkin tak selamat dengan keadaan angin yang sentiasa bertiup kencang di Paris ni. Dah namanya kota cinta, ambik la gambar cintan cintun kat atas tu puas2. Tapi memang sejenis yang tak berapa nak bergambar, cukup sekadar apa yang ada untuk dijadikan kenangan peribadi. Enche boyfren dah pesan, jangan nak share kat media sosial pulak. Ishh... Ammal masih waras! Hahaha... 


Dari tingkat 2, kitorang turun ke tingkat 1 untuk cari glass floor. Di tingkat 1 ni ada kedai2 makan & juga kedai souvenir. Harga korang boleh agak berapa la kan. Double dari harga kat kedai biasa.


View dari glass floor. Lawa sangat. Gambar yang Ammal ambik ni tak justify dengan view sebenar


Sebelum turun, nampak pulak kedai jual mac. Dah nampak mana boleh tak beli. Vanilla & Raspberry jadi pilihan hampir setiap kali beli mac kat mana2 kedai sekalipun di Paris ni.



Turun dari Eiffel Tower ambik lagi gambar beberapa keping. Tapi view gambar kurang cantik sebab ada tiang dan pagar untuk kerja2 pemeliharaan Eiffel Tower. Ni antara tiang yang ada di bawah tower. Sebelum keluar dari pagar keselamatan Eiffel Tower pulak, boleh nampak ramai penjaja kulit hitam berkeliaran. Insiden hampir kena copet masih segar dalam kepala. Ammal cakap dengan enche boyfren, moh ler zikir2 dan baca doa dulu sebelum keluar.


Alhamdulillah berjaya melepaskan diri tanpa sebarang insiden. Kami terus ke bus stop untuk JJCM. Boleh terlupa pulak nak ke Trocadero Square. Tapi memang tak ada rezeki kot. Trocadero lupa nak pergi. Kedai pastry Sadaharu AOKI ni pun dari pagi sampai la dah turun dari Eiffel Tower, kedainya tutup jugak. Datang pagi tadi kedai tak bukak lagi. Datang lagi, dia tutup waktu lunch pulak! Siapa Sadaharu Aoki ni yang buat Ammal beriya nak pergi kedai dia?

"Sadaharu Aoki (青木 定治Aoki Sadaharu, born 1 July 1968) is a Japanese chef patissier at the pâtisserie Sadaharu Aoki in Paris, France. He is known for using traditional Japanese ingredients and flavors in French-style pastries. His style is defined as a combination of minimalistic aesthetics with rigorous French techniques"; https://en.wikipedia.org/wiki/Sadaharu_Aoki.

Kalau korang Google image, pastry dia memang meleleh air liur la tengok. Tapi nak buat macamana. Faasrahhhh... pergi je la kedai yang tak berapa famous kat area situ; Karamel.




Dah nama kedai Karamel, boleh agak la apa menu yang banyak dijual kan. Ammal kureng with anything yang ada caramel. Tapi belasah je la alang2 dah sampai.


Menu pilihan, seketul Raspberry mac, Hazelnut pastry, croissant & hot chocolate. Dari Karamel, memandangkan esok akan ada trip berjalan yang lagi panjang, kitorang decide nak balik je. Naik bas kat stesyen yang berada betul-betul depan kedai. 

Serius hari ni sejuk sangattt. Gloves tebal Ammal pun tak mampu menahan. Memang turun naik bas je banyak sebab tak tahan sejuk. On the way balik, turun je dari bas, singgah Carrefour. Tup2 nampak pulak section halal. Belasah la beli ayam sket & daging steak.



Murahkan harga Nutella dia. Lebih kurang RM20 je untuk botol sebesar tu.

Dan persimmon ni tersangat la besar dan manis

Dah 3 hari kat Paris ni, yg Ammal nampak, Parisian ni adab sangattt kureng! Naik public transports tak reti beratur. Sebijik macam kat Msia. Berebut-rebut! Pastu susah nak offer seat kat budak-budak kecik & orang-orang tua. Kotor memang tak dinafikan. Najis anjing, kalo jalan menonong, memang CONFIRM terpijak. Padahal kerajaan ada je sediakan tong utk deme buang najis pet diorang tu. Diorang je yg malas nak kutip! Kawan-kawan pulak dok ingatkan Ammal yg cerewet ni pasal Paris yg berbau busuk & hancing, tapi Alhamdulillah, kitorang tak bau langsung! Ammal punya la dah set fikiran awal-awal , 'Paris busuk!', 'Paris busuk', Allah selamatkan Ammal. Syukur sangat. Kalau tak, tak tau laaa... mau fenin & loya macam kat Seoul aritu 😅

Dari segi public transport pulak, dah bandar lama kan, memang turun naik tangga je la metro stationnya. Sama macam NYC, London & Seoul jugak. Tapi location signage better dari NYC & Seoul. Alhamdulillah tak de sesat walau sekalipun. Dan yang paling luar biasa, winter sini memang lain macam sejuk dia. Snow je tak nak say hello kat Ammal...


Annyeong! Jumpa lagi 2-3 bulan... hahaha